zondag 7 augustus 2016

Naar de abdij van Saint-Pierre in Maillezais

We kozen vandaag voor de rit naar l’abbaye Saint-Pierre in Maillezais. Dat is de lange versie van rit E. Geschat op 69 km. Na een tweetal kilometer vastgesteld dat mijn thermos koud water nog in onze kamer stond. Gelukkig had ik voor vandaag 2 thermossen voorzien en zat nummer 2 in mijn fietstas. Een eerste verrassing in Saint-Hilaire-La-Palud, na de aankoop van een voorraad ijskoud water. We horen volksmuziek met accordeon en viool. Marché a l’ancienne costumé op het marktplein.

De dansvloer en de ceremoniemeester lonken naar de omstanders om mee te doen. We laten ons niet verleiden. Langs mooie rustige wegen, deels verhard, deels onverhard gaat het naar de abdij. Het laatste stukje langs de grote weg. We besluiten de geocaches in de buurt van de abdij niet te zoeken. De eerste zit onder het ponton van de rondvaartbootjes, de tweede aan de rand van een parkeerterrein waar gezinnen picknicken. Muggle-alarm.
De abdij is het bezoeken meer dan waard.
We mogen onze fietstassen bij de balie achterlaten en kunnen op verkenning. Indrukwekkend, de beelden spreken voor zich. In een virtuele evocatie spreekt de abdij tot ons, afgewisseld met getuigenissen van de vroegere geestelijken. Het leek soms wel 3-D.
Na de abdij halen we uiteindelijk toch onze eerste en enige cache voor vandaag boven.
Daarna gaat het terug langs bruggetjes, kanalen en fietswegen naar onze B&B.
Onderweg moeten we via een halfhoog spoorwegtunneltje onze weg verder zetten.
Op het einde gaat het nog even mis.
We herkennen de Mairie en de brievenbus van Epannes.
Blijkt dat we de tocht van voorafaan beginnen.
Kan niet de bedoeling zijn.